Uanset hvad du putter i munden, er det din fordøjelse, som sørger for, at du får den optimale næring ud af maden. Dog er der mange ting, som kan påvirke din fordøjelse. Stress, inaktivitet, dårlig mad og for lidt søvn kan sætte en stopper for processen og gøre det svært for dit fordøjelsessystem at fordøje maden helt. Heldigvis kan du hjælpe systemet godt på vej ved at følge et par simple tips, som vi kommer med her.

Tyg din mad godt og grundigt

Når du spiser et måltid, skal du sørge for, at du får tygget maden grundigt. Sæt farten lidt ned og smag på maden. Tyg med lukket mund. Så kommer du heller ikke til at sluge for meget luft. Dermed undgår du samtidigt for meget luft i maven, hvilket også er gavnligt for dit fordøjelsessystem. Så går du heller ikke rundt og ser alt for oppustet ud. Derudover fremmer denne opmærksomme spisning også din mæthedsfornemmelse, og du får altså nemmere ved at mærke din mæthed, fordi du sænker tempoet og dermed har mulighed for at stoppe med at spise, inden du bliver overmæt. Hvis du følger disse råd, er du næsten garanteret en sund og fast afføring. Dog kan man ikke kontrollere dette fuldstændigt, og skal dig og din kæreste have en lille hyggestund under dynen, er det måske en god idé med en anal rengøring, hvis du føler, at der stadig er problemer med fordøjelsen, og I gerne vil eksperimentere lidt sammen.

Drik rigeligt med vand og glem ikke dine tarmbakterier

Du skal sørge for at drikke rigeligt med vand, når du spiser et måltid. På denne måde har maden letter ved at komme i kontakt med selve tarmindersiden, og tarmene har dermed lettere ved at ælte indholdet gennem hele systemet. Og glem nu ikke dine tarmbakterier. De skal også fodres, ligesom du skal. Mad med mælkesyrebakterier er godt for din fordøjelse. Så sørg for at få spist for eksempel kefir eller surkål, hvis din mave driller lidt.

Hvad gør du så, når du er forstoppet?

Forstoppelse er en tilstand, hvor din afføring er hård og svær at komme af med, og det kan skyldes mange ting, at du er forstoppet. Måske kan det være, at du har været ekstra stresset på det sidste, måske har du ændret kost, eller måske har du været meget inaktiv. Noget, du kan gøre mod forstoppelse, er blandt andet at gå på toilettet, så snart trangen melder dig. Derudover er det også vigtigt, at du er fysisk aktiv, spiser fiberrig mad, drikker en masse væske og i det hele taget passer godt på dig selv og på dit mentale helbred.

Skriv en kommentar